sobota, 21 września 2013

Krupnik

KRUPNIK to jedna z moich ulubionych zup. Jest wiele przepisów na tę zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację  w  "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia.  Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu.
Najlepszy krupnik jest na  wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka      z odrobiną wołowiny.
















SKŁADNIKI:
  • 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny
  • 3 średnie  marchewki
  • 2 małe pietruszki, kawałek selera
  • 1duża cebula, 3 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów
  • 2 - 3 ziemniaki
  • 15-20 dkg kaszy jęczmiennej
  • 1 spora łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku
  • opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy)


WYKONANIE:

  • Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować.
  • Warzywa opłukać i obrać. 
  • Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler.
  • Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę.
  • Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu.
  • Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, majeranek
  • Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz