piątek, 6 września 2013

Sernik black forest

Witam, nie jestem specjalistka od ciast zdecydowanie wolę gotować, ale ten sernik wypróbowałam i polecam





















SERNIK BLACK FOREST.

Wilgotny, z wiśniami i czekoladą.

Spód:

* 200 g herbatników w czekoladzie
* 100 g masła

Masa serowa:

  • 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka
  •  3 jajka
  • 3 żółtka
  •  200 g cukru
  •  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany 18% - kwaśnej
  • 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych)
  • 100 g gorzkiej czekolady - utartej

WYKONANIE:

  • Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z topionym masłem. Taką masą wykładamy 21 cm tortownicę i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
  • Twaróg, jajka, żółtka, cukier, śmietanę i mąkę miksujemy na najwyższych obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy.
  • Połowę masy serowej wylewamy na cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady
  • Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce. 
  • Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy na noc w lodówce a przed podaniem posypujemy go pozostałą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz