środa, 4 września 2013

Kluski śląskie

KLUSKI ŚLĄSKIE to super dodatek do różnych mięs. 














KLUSKI ŚLĄSKIE 

SKŁADNIKI:
  • ziemniaki - 1,5 kg
  • maka ziemniaczana - 9 łyżek
  • mąka pszenna- 3 łyżki
  • sól
  • 3 jajka

WYKONANIE:
  • Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli).
  • Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę
  • Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). 
  • Dodajemy jajka, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, w środku robimy  dziurkę
  • Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz