sobota, 14 września 2013

Żeberka w sosie własnym

Jestem fankom prostej polskiej kuchni, która może nie jest dietetyczna, ale jaka smaczna!! Dla smakoszy wieprzowiny kolejny przepis na  ŻEBERKA .





















ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

SKŁADNIKI:

  • 1kg. żeberek
  • 10 dag. mąki
  • po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu
  • 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula
  • 2 liścia laurowe
  • margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr

WYKONANIE:

  • Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor,
  • cebulę pokroić w kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, smażyć jeszcze około 10 min.
  • następnie zalać wodą, włożyć liście laurowe i ziarna pieprzu,, ziela angielskiego i dusić na wolnym ogniu około 45 min. ( do miękkości mięsa) i kostkę pieczeniową jeśli chcemy,
  • mięso podlewamy wodą, kiedy  będzie miękkie odparowujemy jej nadmiar . Zostanie fajny sosik.
  • SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz