wtorek, 17 września 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

Polecam dziś ŁAZANKI Z GRZYBAMI  danie, które gości na moim wigilijnym stole każdego roku. Suszone grzyby, kapusta i oczywiście domowe łazanki i wszystko z dodatkiem dobrego masła.
Jest to potrawa, którą przygotowuję tylko na Wigilię.













SKŁADNIKI:
  • 1 kostka dobrego masła
  • 1 mała główka kapusty białej
  • 10 dag. grzybów suszonych
  • 3 średnie cebule
  • sól, pieprz , vegeta
  • łazanki z dwóch jaj
WYKONANIE:
  • Kapustę pokroić tak jak łazanki (małe kwadraty) i ugotować z dodatkiem soli ( można dodać trochę vegety). 
  • Odcedzić, dodać stopione masła 3 łyżki i pieprz.
  • Zrobić łazanki, ugotować z odrobiną soli, odcedzić, dodać 3 łyżki stopionego masła.
  • Grzyby namoczyć, następnie pogotować w wodzie z vegetą (około 30 min.), odcedzić włożyć na roztopione masło i smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą z dodatkiem soli i pieprzu około 15 min.
  • Wszystko wymieszać, przesmażyć razem, dodać resztę masła. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Łazanki gotowe- smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz