poniedziałek, 2 września 2013

Deser z mascarpone, truskawkami lub malinami

Na chłodne wieczory proponuję deser TRUSKAWKOWĄ PYSZNOŚĆ sezon truskawek minął, ale możemy skorzystać z mrożonych lub zastosować maliny borówki... smakuje pysznie.

















TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ

SKŁADNIKI:

  • 500gr maskarpone
  • 125ml. ajerkoniak
  • 50gr. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 50ml. rumu lub wódki wg. uznania
  • płatki migdałów
  • kakao lub czekolada gorzka do posypania
  • truskawki około 500gr.

WYKONANIE:

  • Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem i cukrem waniliowym. 
  • Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą serową.
  • Truskawki(zostawić kilka do dekoracji)zmiksować z cukrem waniliowym. Pozostałą część pokroić na połowy i zalać rumem lub wódką co kto lubi (kilka w całości zostawić do dekoracji jak na zdjęciu).
  • Kłaść do kielichów warstwami masa serowa-zmiksowane truskawki-masa serowa.Ozdobić deser wg. uznania, ja kładę truskawki w rumie, posypuje płatkami migdałów. Do posypania kakao lub czarna czekolada.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz