poniedziałek, 9 września 2013

Żeberka w kapuście I

Na polskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję  ŻEBERKA W KAPUŚCIE  



















ŻEBERKA W KAPUŚCIE
SKŁADNIKI:
  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • mąka do obtoczenia żeberek
  • olej do obsmażenia mięsa
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka )
  • liść laurowy ( 2 - 3 liście )
  • szczypta majeranku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
WYKONANIE:
  • Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
  • Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody.Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
  • Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe. 
  • Wszystko razem gotować około  pół godziny przed dodaniem do niej żeberek.
  • Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
  • Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia.
  •  Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście
  • Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą.
  • Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem. Delikatnie zamieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz