niedziela, 17 stycznia 2016

Szynka z wędzonką.

Dziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super!



SKŁADNIKI:
  • 80 dag. karkówki
  • 40 dag. boczku wędzonego
  • 1 1/3 łyżki soli peklowej
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
  • karkówkę i boczek kroimy w kostkę 3x3, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, boczek mielimy na grubych oczkach,
  • dodajemy sól, pieprz, wyrabiamy przez 20 min.(aż mięso puści kalogen i będzie klejące),
  • wkładamy do lodówki na 24 godz.,
  • po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy,
  • na dno woreczka dajemy liść laurowy, ubijamy dokładnie mięso, wkładamy do szynkowara, zamykamy,
  • dusimy w kąpieli wodnej w temp. 80-90 stopni przez 2,5 godz.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza