piątek, 8 stycznia 2016

"Rolmopsy" drobiowe.

To wspaniała gorąca przekąska, wymaga trochę pracy, jednak nie tylko cieszy zmysł smaku, ale zadowala oczy! Dobra na każdą okazję, polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • papryka marynowana(najlepiej domowa)
  • przyprawa do drobiu
  • pieprz
  • masło klarowane
  • wykałaczki

WYKONANIE:

  • pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko,

  • posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu,
  • paprykę kroimy na cienkie paski, kładziemy na rozbitej piersi,

  • następnie układamy na tym plastry szynki,

  • zwijamy(niektóre owinęłam dodatkowo szynką-trzeba uważać szynka szwarcwaldzka jest słona ), kroimy na 1-1,5 cm paski i rolmopsy gotowe(spinamy je wykałaczką),

  • na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i smażymy rolmopsy z każdej strony,

  • bezpośrednio przed podaniem wkładamy w naczyniu żaroodpornym, polane masłem z odrobiną bulionu przykryte folią aluminiową na 15 min. w temp. 180 stopni (termoobieg), do masła można dodać primerbę bazyliową,
  • zamiast masła można polać sosem koperkowym, bądź innym, który lubimy do drobiu i zapiec 15 min.

2 komentarze:

  1. Dzięki, no i można go modyfikować na różne sposoby według własnego gustu, a z sosem koperkowym z nutką cytryny i ryżem lekki i bardzo smaczny obiad.

    OdpowiedzUsuń