sobota, 30 stycznia 2016

Kanapkowa karkówka.

Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać o jakości sklepowych wędlin. Te najbardziej popularne mają nie wiele mięsa w sobie. Te bogate w mięso są bardzo drogie, no cóż jakość kosztuje. Dlatego będę Was przekonywać, że warto samemu zrobić szyneczkę, czy upiec pyszne mięsko.



SKŁADNIKI:

  • 1.6 kg. karkówki
  • po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku
  • po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka, ostra
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula


WYKONANIE:

  • przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu,
  • tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 
  • nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc,

  • mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą,
  • mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz.,
  • następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni,
  • ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza