środa, 6 stycznia 2016

Mielonka z szynkowara.

Z serii wędliny z szynkowara- dziś mielonka! Ten prezent świąteczny bardzo mnie ucieszył, po pierwszej szyneczce śladu nie ma, więc kolejna próba! Ta szyneczka jest bardziej miękka od poprzedniej, która swoją konsystencją przypominała konserwową- obie bardzo smaczne i "czujne" .Miło mieć świadomość tego co jemy i podajemy swoim gościom!!




SKŁADNIKI:

  • 60  dag. łopatki
  • 30 dag. chudego boczku
  • 1 i 1/3 łyżki soli peklowej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • odrobina vegety
WYKONANIE:
  • mięso mielimy na dużych oczkach,

  • dodajemy sól peklową, wyrabiamy 20 min.,

  • wstawiamy do lodówki na 12 godz., następnie dodajemy wszystkie przyprawy, oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie, wyrabiamy 10 min. i odstawiamy do lodówki na kolejne 12 godz.,
  • mięsko dokładnie ubijamy w worku i wkładamy do szynkowara, wodę doprowadzamy do temp. 85stopni i parzymy szyneczkę 2-3 godz. aż mięso osiągnie temp. 80 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz