niedziela, 31 stycznia 2016

Pełne aromatu udka z tymiankiem.

Kurczak to chyba najbardziej popularne mięso i można go przyrządzać na różne sposoby. Ponieważ postanowiłam poeksperymentować z goździkami i kardamonem w mięsie- przygotowałam aromatyczne udka z kurczaka.


SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 nasiona kardamonu
  • 5 goździków
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka lubczyku
  • 3 łyżki oliwy
WYKONANIE:
kardamon, goździki, lubczyk, oregano rozcieramy w moździerzu,

do miski wlewamy oliwę, dodajemy wszystkie przyprawy, również te roztarte w moździerzu, mieszamy,
kilka gałązek tymianku drobno siekamy, dodajemy do marynaty, macerujemy w niej mięso,

mięso przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na noc,


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza