niedziela, 31 stycznia 2016

Kapusta pachnąca goździkiem i kardamonem.

Przepis ten podpatrzyłam w programie  Karola Okrasy, zadziwił mnie dobór przypraw, dlatego postanowiłam poczuć smak tej kapusty. Muszę przyznać, że bałam się trochę-nie jestem aż tak odważna w swojej kuchni, ale lubię eksperymentować. Kapusta jest dość słodka, następnym razem dam tylko 1 łyżkę miodu, ale ogólny smak bardzo wyrazisty, myślę że do aromatycznego  kurczaka super.


SKŁADNIKI:
  • 250 g. białej kapusty
  • 250 g. kiszonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna kardamonu
  • 8 goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • trochę soku z kiszonej kapusty
  • mały kieliszek białego wina
  • kilka gałązek drobno posiekanego tymianku
  • trochę oleju
WYKONANIE:
  • do rozgrzanego garnka wkładamy miód, czekamy aż zacznie się karmelizować,
  • kardamon, goździki rozkruszamy w moździerzu, dodajemy do miodu,
  • następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, sól, pieprz,
  • białą kapustę kroimy w cienkie paski i dodajemy do garnka,
  • dusimy kilka minut, dodajemy drobno pokrojoną kiszoną kapustę i trochę soku z kapusty,
  • dusimy kolejne 5 min., dodajemy trochę oleju, trochę skórki z cytryny, mały kieliszek białego wina, a na koniec kilka gałązek świeżego drobno posiekanego tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz