sobota, 23 stycznia 2016

Szynka drobiowo-wieprzowa.

Muszę przyznać, że już odwykłam od sklepowych wędlin, dlatego ciągle szukam nowego smaku!Dziś szynka drobiowo-wieprzowa.

SKŁADNIKI:
  • 30 dag. filetu z kurczaka
  • 70 dag. szynki wieprzowej
  • 40 ml. gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka soli peklowej
  • po łyżeczce: suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie roztarte w moździerzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 2 ząbki czosnku
WYKONANIE:
  • mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy sól-wyrabiamy 20 min.,
  • zamykamy szczelnie i zostawiamy w lodówce na 12 godz.,
  • następnie dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę rozpuszczoną w wodzie, wyrabiamy 10 min.,
  • zamykamy zostawiamy na kolejne 12 godz.,
  • masę szynkową ubijamy dokładnie w szynkowarze, parzymy w tem. około 90 stopni dwie pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz