sobota, 9 stycznia 2016

Udka pod majonezem.

Drób jest delikatnym mięskiem, ale wcale nie musi być nudnym daniem. Możemy przyprawiać je swoimi ulubionymi przyprawami w różnych kombinacjach i upajać się smakiem.



SKŁADNIKI:
  • 3 udka 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, vegeta
  • oregano, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • majonez
  • masło klarowane

WYKONANIE:

  • udka dzielimy na pałki i udziec,
  • z przypraw przygotowujemy marynatę, 

  • mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz.

  • następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem,
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem,
  • jeśli mięso będzie się za szybko rumienić należy przykryć je folią aluminiową,
  • tuż przed podaniem odkrywamy, aby mięso było chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz