niedziela, 1 lutego 2015

Ciasto francuskie faszerowane.

Ciasto francuskie to super rozwiązanie na elegancką kolację, a nawet obiad. Proponuję zrobić je z ulubionymi dodatkami rodziny.

SKŁADNIKI:
  • płat ciasta francuskiego
  • ulubione dodatki: serek topiony, papryka świeża, kawałek pora, 2-3 kabanosy, ogórek(u mnie z przyprawą grillową), ser żółty, mała cebula
  • vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE:

  • ciasto rozwijamy( kawałek zostawiamy na ozdoby), smarujemy serkiem topionym,
  • kładziemy ogórki pokrojone w słupki, oraz pokrojonego kabanosa, 
  • blanszujemy na łyżce masła klarowanego paprykę pokrojoną w słupki, cebulę w piórka oraz por w półkrążkach, gotowe kładziemy na farsz, kroimy brzegi ciasta na paski,
  • z pozostawionego kawałka ciasta wykrawamy liście i kwiatki dla ozdobienia potrawy,
  •  posypujemy żółtym startym na dużych oczkach serem (lub pokrojonym w paski),
  • paski ciasta składamy przemiennie raz z jednej raz z drugiej strony , ozdabiamy, smarujemy wierzch białkiem i do pieca, 180 stopni na 20-30min. do zrumienienia


4 komentarze:

  1. Wow, jestem zachwycona tymi pięknymi zdobieniami na cieście! :) Szkoda, że nie ma zdjęcia, jak wygląda po upieczeniu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, danie szybko zniknęło z talerza! A zdobienia po upieczeniu bardziej wypukłe. Ciasto francuskie "puchnie", dlatego kwiatki i listki uwypuklone! Muszę przyznać, że zdobienia dużo lepiej wyglądają robione z kruchego ciasta, czy marcepanu! Ciasto francuskie lepiej chyba zaplatać po prostu!

    OdpowiedzUsuń