niedziela, 22 lutego 2015

Filety z kurczaka w cykorii.

W poszukiwaniu fajnego przepisu na kurczaczka trafiłam na to bardzo proste, ale ciekawe danie! Wtrąciłam swoje trzy grosze i oto jest- FILET Z KURCZAKA W CYKORII.

SKŁADNIKI:
  • 6 małych filetów z piersi kurczaka,
  • 2 duże główki cykorii,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
    6 małych liści laurowych,
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 6-10 łyżeczek serka np. almette,
  • przyprawa węgierska do kurczaka,sól, pieprz,
  • oliwa,
  • masło,
WYKONANIE:
  • Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i przyprawić,nakłuć wykałaczką,


  • położyć 2-3 listka laurowe, przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki,
  • z cykorii odkroić najtwardsze końcówki, a następnie oddzielić największe liście i „zbudować” z nich łódeczki (każda po 3-4 listki), 


  • dno każdej łódeczki smarujemy serkiem 1-2 łyżeczki,
  • Następnie położyć przyprawiony filet z kurczaka, gałązkę rozmarynu oraz liść laurowy, całość owinąć plasterkiem szynki i położyć wiórek masła, 
  •  Łódeczki ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika(pierwsze 20 min piec pod folią aluminiową). Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz