niedziela, 22 lutego 2015

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i mozzarellą.

Proponuję kolejną odsłonę dania z kurczaka. Jest to fajna potrawa, bo można ją wcześniej przyrządzić. Ja przygotowuję ją dziś na jutrzejszy obiad- jutro tylko do piekarnika przed podaniem i gotowe.

SKŁADNIKI:


  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 0,5 kg. pieczarek,
  • 2 małe cebule,
  • 10 dag. sera żółtego,
  • kuleczki młodej mozzarelli(150gr.),
  • przyprawy:sól, pieprz, chili, papryka słodka, włoskie zioła

WYKONANIE:


  • filet tniemy skośnie, lekko rozbijamy, posypać solą, pieprzem, chili, papryką słodką, włożyć do miski, przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki,
  • cebulę obrać pokroić na drobną kostkę, zeszklić na łyżce masła klarowanego, dodać obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody,
  • filety nakłuć usmażyć na łyżce klarowanego masła 3-5 min. z każdej strony(chodzi o to żeby zamknąć mięso), naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy na dno filet,
  • następnie rozkładamy pieczarki,
  • posypujemy startym żółtym serem, wkładamy pokrojone w cząstki pomidorków koktajlowych,
  • kulki mozzarelli kroimy w ćwiartki układamy na wierzchu,
  • posypujemy włoskimi ziołami i do piekarnika 200 stopni do rozpuszczenia się mozzarelli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz