czwartek, 26 lutego 2015

Zapiekanka z kurczakiem, szynką i pieczarkami.

Szybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu.


SKŁADNIKI:


  • 300gr. makaronu(u mnie świderki)
  • polędwiczki drobiowe około 10-15 dag.
  • 5 plastrów kindziuka surowego
  • 5 plastrów wędzonej szynki
  • 1 mała cebula
  • około 3 cm ogórka zielonego
  • 30 dag. pieczarek 
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 15 dag . sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna)
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego

WYKONANIE:


  • makaron ugotować al dente
  • polędwiczki, nakłuć, pokroić na cienkie paski, zamarynować(oliwa z oliwek + ulubione przyprawy), zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym,
  • szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze  5min.


  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem,
  • następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem,
  • jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna,
  • na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi,
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz