sobota, 7 lutego 2015

Śledzie pod majonezową pierzynką.

Dla smakoszy dobrego śledzika proponuję tą szybką, ale bardzo smaczną przekąskę. Wiele osób zapiera się, że śledzie nie dla nich, ale jak sprawdzą ich smak wówczas się okazuje,że chętnie sami podadzą   taką przystawkę swoim gościom.


SKŁADNIKI:

  • 5-6 płatów śledziowych w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała biała cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 średnie jabłko
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: vegeta, zioła prowansalskie, pieprz czarny

WYKONANIE:

  • śledzie kroimy w skośne paski, układamy na półmisku,
  • jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę białą i pół  czerwonej (resztę zostawiamy do dekoracji),
  •  przygotowujemy sos: czosnek, vegetę,zioła prowansalskie, pieprz  mieszamy z majonezem,

  • dodajemy pokrojone jabłko, cebulę, mieszamy - mamy gotowy sos,

  • na każdy kawałek śledzia kładziemy łyżeczkę sosu i krążek cebuli i podajemy na stół.

SMACZNEGO!
 

2 komentarze:

  1. sledzie sa najlepsze z ryb:) a takie pod pierzynką sa cudne:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym zestawieniu są naprawdę dobre

    OdpowiedzUsuń