czwartek, 19 lutego 2015

Zrazy mielone w sosie grzybowym.

Zraz mielony to mięso, które często gości na stołach polaków. Podajemy je na różne sposoby - moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym, do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone.


SKŁADNIKI:

SOS GRZYBOWY:

  • garść suszonych grzybów, 
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów,
  • 1 śmietana słodka 18%

WYKONANIE:

  • grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), gotować około 1/2 godz. z dodatkiem vegety,
  • następnie  pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną  w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby,
  • zaprawić śmietaną i sos gotowy, 
ZRAZY 


  • 0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • cebula 
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta

WYKONANIE:

  • cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle,
  • do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko, wyrabiamy,
  • formujemy podłużne zrazy, dusimy na wolnym ogniu na maśle, podlewając wodą, w której gotowały się grzyby,
  • gotowe zrazy wkładamy do sosu i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz