piątek, 15 sierpnia 2014

Karkówka w ziołach.

Dzisiaj  kolejna propozycja pieczonego mięsa.. Karkóweczka nadaje się na każdą okazję upieczone  mięso jest wspaniałe soczyste, miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Znakomicie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapkach. Proponuję KARKÓWKĘ W ZIOŁACH-pieczoną w rękawie.













SKŁADNIKI:
  • 1-1,5 kg. chudej karkówki
  • 2 szklanki mleka lub maślanki
  • 3-4 łyżki oliwy oliwek
  • oraz zioła po szczypcie: rozmaryn, tymianek,majeranek
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  • Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance,
  • przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz i sól ucieramy w moździerzu),
  • następnie osuszamy karkówkę, nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie,
  • wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godz. (trzeba zaplanować to mięso wcześniej ja przygotowuję wieczorem i podaje na następny dzień-ale warto!!) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz