piątek, 22 sierpnia 2014

Gołąbki.

Bardzo lubię gołąbki i najczęściej przygotowuję je z ryżem i mieloną szynką lub chudą łopatką. Równie dobre są z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie.














SKŁADNIKI:
  • 60 dag. szynki lub chudej łopatki
  • 20 dag. wędzonej szynki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu
  • 2 jajka
  • vegeta, sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • mały koncentrat pomidorowy-szklanka wody
  • średnia główka kapusty
WYKONANIE:












  • Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście,
  • na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy,
  • obie szynki  mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka,
  • wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki,
  • na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę  kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie.
  • Niektórzy gotują gołąbki ja wolę podsmażane polane otrzymanym sosikiem-smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz