sobota, 9 sierpnia 2014

Korniszony w zalewie pomidorowej.

Witam postanowiłam w tym roku puścić wodze fantazji i zrobić ogórki na różne sposoby. Zainspirowana RYBAMI W ZALEWIE POMIDOROWEJ (przepis we wcześniejszym poście) pomyślałam, że skoro ryby w tej zalewie tak dobrze komponują się z ogórkami konserwowymi, to same ogórki w podobnej zalewie muszą być równie pyszne. Tak, więc do dzieła...
















SKŁADNIKI:

  • 2 kg małych ogórków,

ZALEWA:

  • 1 szklanka octu 10%,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka cukru,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu ostrego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu.
 WYKONANIE:

  • Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzi,
  • Ogórki umyć, włożyć do słoików, 
  • Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować 5-10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz