sobota, 9 sierpnia 2014

Golonka z grilla.

Dla urozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ !












SKŁADNIKI:
  • 3-4 małe peklowane golonki bez kości,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu.
WYKONANIE:
  • golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości,
Następnie przygotowujemy golonkę na grilla:
Marynata:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu,
  • 1/2 łyżeczki vegety,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki chili,
WYKONANIE:
  • Powyższe składniki mieszamy i używamy mieszaniny do smarowania golonki,
  • przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, smarujemy marynatą,
  • wkładamy posmarowaną golonkę, kawałek marchewki, pietruszki, selera, zawijamy i na grilla,
  • smażymy około 15min. następnie wyjmujemy z folii i smażymy bezpośrednio na tacce do zrumienienia- gotowe i pyszne!
Pamiętajcie błyszcząca strona folii do środka!!

3 komentarze:

  1. Przepis kusi. Tylko powiedzcie, czy ta golonka jest bardzo tłusta? Mam wizytację Mamy która ma tendencje do uczucia ciężkości i bólu wątroby po tłustym. Fakt bierze na wspomaganie wątroby Essentix z fosfolipidami i już po standardowych tłustych posiłkach nie narzeka na ból, ale golonka zazwyczaj jest znacznie tłustsza i się nieco obawiam taką podać. Więc jak myślicie, tłusta bardzo wychodzi z tego przepisu czy nie? Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba wybrać w miarę chudą, poza tym, zawsze można odkroić tłuszcz, a smak zostanie. Ja kupuję peklowane i najchudsze z możliwych-myślę, że zawsze coś się takiego znajdzie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo przed grilem golonka musi się panierować??

    OdpowiedzUsuń