czwartek, 14 sierpnia 2014

Krem z zielonych ogórków.

Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej zupie nie mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu.











SKŁADNIKI:
  • 3 średnie zielone ogórki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki w korzeniu
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE:













Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki),
  • pozostałe warzywa również w drobną kostkę,
  • na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości,
  • w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody),
  • uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa,
  • podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście kleksem z jogurtu. Dla większych grzeszników - można dodać śmietanki!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz