sobota, 16 sierpnia 2014

Rolady wieprzowe.

Rolady czy inaczej zrazy zawijane przygotowuje się  przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady są   zupełnie inne.















SKŁADNIKI:
  • plastry schabu wieprzowego (u mnie 7)
  • 6 ogórków konserwowych
  • 15 dag. mocno wędzonej szynki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 małej cebuli 
  • opcjonalnie musztarda, ketchup
  • sól, pieprz trochę vegety
WYKONANIE:
  • plastry schabu cienko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem,
  • ogórki, szynkę, paprykę i cebulę mielimy na średnich oczkach, doprawiamy do smaku,
  • następnie smarujemy mięso musztardą lub ketchupem bardzo cienko (ale nie musimy smarować),
  • rozkładamy farsz i zwijamy roladę, zamykamy szpikulcem i smażymy do miękkości  na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz