niedziela, 24 sierpnia 2014

Sos grzybowy.

Sezon grzybowy zmierza do nas wielkimi krokami, są już pierwsze piękne okazy prawdziwków, podgrzybków i kozaków. Dziś zrobiłam  pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać!















SKŁADNIKI:
  • świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera i pora
  • 1 średnia cebula
  • śmietanka 18% śłodka
  • 1 łyżka mąki,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, odrobinę vegety

WYKONANIE:

  • grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw,
  • masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę, 
  • warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy,
  • smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h, 
  • dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką,
  • gotujemy około 5 min. i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz