poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Knedle ze śliwkami.

Jak dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne!
Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności!

Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle po swojemu!!
















SKŁADNIKI:

  • 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.)
  • 2 jajka
  • około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki)
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

  • 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże)

WYKONANIE:

  • Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki,
  • następnie wkładamy do lodówki
















  • śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia
  • następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła 





























  • W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia,
  • w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania)
  • ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz