sobota, 14 marca 2015

Karkówka gyros.

Karkówka to wdzięczne mięso, więc można ją przygotowywać na wiele sposobów. U mnie w domu dość często przygotowuję ją z przyprawą gyros i sosem/dipem ketchupowo - majonezowym(w wersji light z jogurtem naturalnym).

SKŁADNIKI:

  • 1kg. karkówki chudej bez kości
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz
  • majeranek, oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • odrobina maggi lub sosu sojowego (jeśli lubicie)

SOS/DIP:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki ketchupu 
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz świeży, vegeta, zioła prowansalskie - przyprawy ucieramy w moździerzu,
  • wszystkie produkty łączymy i sos gotowy!

WYKONANIE:

  • karkówkę tniemy na plastry grubości 1 cm., posypujemy solą, pieprzem świeżym z moździerza, majerankiem, odrobiną oregano, nakłuwamy i lekko zbijamy siekaczem do mięsa,
  • przygotowujemy marynatę: oliwa z oliwek, przyprawa gyros,
  • karkówkę tniemy na 1cm. paski, wkładamy na noc do marynaty(można marynować krócej, ale przynajmniej 2-3 godz.),
  • na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy karkówkę i smażymy, po około 1/2 godz. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym smażymy do miękkości mięsa (można delikatnie podlewać wodą),
  • karkówkę podajemy na półmisku np. z zieloną sałatą, ryżem, dip w osobnym naczyńku .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz