niedziela, 22 marca 2015

Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym.

Miałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak  więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu...


SKŁADNIKI:

  • filet z kurczaka około 500gr., 
  • sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku

SOS:

  • kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego
  • czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół),
  • 4 szt. orzechów laskowych lub 10-12 pistacjowych,
  • płaska łyżeczka płatków migdałów,
  • śmietanka słodka 250ml 18%,
  • 3 płatki młodego imbiru z zalewy,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina startej skórki cytrynowej, szczypta cukru,1-2 żółtka, 1 szkl. bulionu drobiowego,

WYKONANIE:

KURCZAK:

  • filet ciąć pod skosem, posypać przyprawami, każdy medalion nakłuć/ubić lekko, zamarynować w oliwie z oliwek  najlepiej na noc,

  •  następnego dnia usmażyć na patelni grillowej lub grillu,  


SOS:
  • na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, migdały, cebulę(lub por, ja daję pół na pół),

  •  następnie dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina skórki z cytryny, małą szczyptę cukru dla złamania kwasu cytrynowego,potem dodać wino i odparować, wlać około szkl. bulionu,
  • żółtko dokładnie wymieszać z ze śmietaną i ewentualnie mąką połączyć z sosem,
  • dodać imbir, włożyć fileciki, chwilę pogotować na lekkim ogniu i gotowe.

2 komentarze:

  1. Proszę spróbować święta tuż, warto zaskoczyć gości
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń