niedziela, 1 marca 2015

Sosy

Do potraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry -

SOS SEROWY:

  • 100-200 g sera pleśniowego 
  • łyżeczka masła
  • odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml
  • 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18%
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia 
WYKONANIE:



  • Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło,
  • podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć)
  • po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać,
  • po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy ciągle mieszając.


SOS HOLENDERSKI:
Nie tylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny!

  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz
WYKONANIE:


  • Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem,
  • wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło,
  • sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.,
  • żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze. 

Sos grzybowy.


Sezon grzybowy zmierza do nas wielkimi krokami, są już pierwsze piękne okazy prawdziwków, podgrzybków i kozaków. Dziś zrobiłam  pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać!















SKŁADNIKI:

  • świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych)

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera i pora
  • 1 średnia cebula
  • śmietanka 18% słodka
  • 1 łyżka mąki,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, odrobinę vegety

WYKONANIE:


  • grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw,
  • masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę, 
  • warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy,
  • smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h, 
  • dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką,
  • gotujemy około 5 min. i gotowe!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz