czwartek, 26 marca 2015

Jajka po szkocku-Śniadanie Wielkanocne.

Śniadanie Wielkanocne to bardzo ważna część Świąt- Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. To czas, w którym zasiada się całą rodziną przy suto zastawionym stole. W centrum oczywiście Święconka, która jest tradycją w naszych domach. Każda z potraw ma swoje przesłanie, bardzo ważny jest ich dobór. Obok Święconki inne potrawy szczególnie lubiane przez domowników.

Ja zawsze staram się podać coś nowego w tym roku będą to JAJKA PO SZKOCKU. W poszukiwaniu inspiracji świątecznych w internecie trafiłam na ten przepis (szukałam przepisu z jajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie.


SKŁADNIKI:
  • 18 jajek przepiórczych
  • 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta
  • 1 jajko kurze
  • bułka tarta
  • oliwa
WYKONANIE:
  • Mięso mielimy, łączymy z przyprawami, jajkiem kurzym  i drobno posiekanym koperkiem,
  • jajka przepiórcze gotujemy(od zagotowania wody 4 min.),
  • zimne jajka oklejamy niezbyt grubą warstwą mięsa, obtaczamy w bułce i smażymy z każdej strony na oliwie(można to robić na głębokim tłuszczu) i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz