niedziela, 8 marca 2015

Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem.

Polędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły???


SKŁADNIKI:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda)
  • 10 dag. sera pleśniowego u mnie Gorgonzola  
  • 1 średnia cebula
  • boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach
  • pieprz zielony w zalewie
  • 1 śmietana słodka  30%
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta 
MARYNATA:
  • oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe.
WYKONANIE:
  • polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie,

  • następnie smażymy na patelni grillowej lub  grillu,
  • zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy,
  • ponownie smażymy na patelni grillowej,
  • na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min.,
  • dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania,
  • wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu,
  • wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe!

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi!

1 komentarz:

  1. Witam, w którym momencie dodajemy pieprz w zalewie jaką ilość?

    OdpowiedzUsuń