poniedziałek, 2 marca 2015

Owocowy deser z mascarpone.

Fajnie czasami trochę pogrzeszyć - proponuję deser owocowy. Przy robieniu deseru trzeba pamiętać, że "je się oczami"- warto, więc zadbać o jego estetykę.


SKŁADNIKI:

  • 2 pudełka mascarpone po 250 g.
  • 2 kremówki 30% słodkie
  • 125 ml. ajerkoniaku
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 6 szt. kiwi
  • 6 szt. bezy 
  • puszka mandarynek w syropie
  • maliny w syropie

WYKONANIE:

  • śmietanę ubijamy z 1/2 torebki cukru waniliowego i cukrem pudrem,
  • mascarpone mieszamy z ajerkoniakiem, dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany,
  • na dno pucharka wkładamy łyżkę malin, kruszymy na kawałki bezę , 

  • wkładamy krem z mascarpone, na niego zmiksowane kiwi,

  • kiwi przykrywamy ubitą śmietaną, dekorujemy owocami, posypujemy gorzką czekoladą               i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz