niedziela, 8 marca 2015

Sernik z żurawiną.

Wielkanoc za chwilę, więc trzeba zacząć poszukiwać potraw ,ciast, aby zaskoczyć domowników i gości. Koleżanka zainspirowała mnie przepisem na sernik (wiem kolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc...



SKŁADNIKI:


  • 1kg. mielonego sera
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżka kaszki manny
  • budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g suchej żurawiny
  • łyżka mąki
  • 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej)
  • płatki migdałowe

WYKONANIE:


  • Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu),
  • oddzielić  białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę,

  • gdy kogel-mogel zrobi się biały dodać ser, dokładnie wymieszać,
  •  dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać,
  • dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać,
  • białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach,

  • włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien się ładnie zrumienić, zostawić jeszcze na 1 godz.,
  • następnie wyjąć można polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe.

2 komentarze:

  1. Też uwielbiam żurawinę, a serniki nigdy mi się nie znudzą :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń