sobota, 13 sierpnia 2016

Sos pomidorowy na zimę.

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2.


SKŁADNIKI:
  • 3 kg. pomidorów Lima
  • 3 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 3 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza
  • przyprawa: zioła włoskie
WYKONANIE:
  • pomidory naciąć z jednej strony, zaparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę,
  • cebulę i czosnek zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz,
  • pokrojoną paprykę z dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie, 
  • produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej),
  • następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu 10-15 min.

2 komentarze:

  1. taki domowy sosik jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jest przepyszny! Taki sosik w spiżarni, to szybki obiadek na każdy dzien!Jutro przygotuję sos słodko - kwaśny, mam nadzieję, że będzie równie pyszny jak uncle bens pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń