czwartek, 25 sierpnia 2016

Sok miętowo-cytrynowy.

Jedynym sokiem, który robiłam do tej pory na zimę to sok pomidorowy. Dziś znajoma dała mi  banalnie prosty przepis na sok miętowo-cytrynowy. Myślę, że będzie dobry z cytryną do obiadu, czy po prostu, aby zaspokoić pragnienie. A może do mojito? Jest pyszny!

SKŁADNIKI:
  • 1 l wody
  • 1 kg.cukru
  • 1 kwasek cytrynowy lub sok z 2-3 cytryn
  • garść zielonej mięty
WYKONANIE:
  • z wody, cukru i kwasku zrobić syrop,
  • po rozpuszczeniu cukru syrop zdjąć z ognia, dodać garść zielonej mięty(dla uwydatnienia smaku lekko ją rozgnieść(wtedy uwolni się bardziej jej aromat),
  • garnek zamknąć, zostawić na 1-2 godz.,
  • następnie przelać sok przez sito, wlać do butelek lub słoików, pasteryzować 20 min.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza