sobota, 27 sierpnia 2016

Ketchup pomidorowo-śliwkowy.

Niedawno u mojej znajomej i dobrej kucharki Geni miałam okazję spróbować pastę pomidorowo-śliwkową. Ponieważ bardzo mi smakowała, zaczęłam się zastanawiać jak można ją wykorzystać w kuchni! Pomyślałam, że ketchup o takim smaku będzie wspaniałą bazą marynat do mięs, dobrym dodatkiem do sosów na ciepło i zimno. Pewnie znajdziecie jeszcze wiele zastosowań, podzielcie się nimi ze mną!

SKŁADNIKI:
  • 2 kg. dojrzałych pomidorów Lima
  • 2 kg. słodkich dojrzałych śliwek
  • 1 łyżka miodu ewentualnie cukier
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  • pomidory kroimy na ósemki, śliwki na połowy i drylujemy,
  • wszystko razem umieszczamy w garnku i stawiamy na małym gazie, gotujemy do miękkości,
  • następnie przecieramy, ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy(tyle ile potrzeba - wszystko zależy od smaku pomidorów i śliwek) i gotujemy do otrzymania pożądanej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz