sobota, 20 sierpnia 2016

Naleśniki zapiekane z farszem.

Na dzisiejszy obiad przygotowałam pyszne naleśniki z farszem warzywno-mięsnym. Wszelkie wariacje z naleśnikami w moim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości.



SKŁADNIKI:
  • ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
FARSZ:
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • około 8 cm.białego pora
  • około 8 cm. cukinii
  • przyprawa- zioła włoskie
  • 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby
  • 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  •  sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
  • smażymy cienkie naleśniki,
  • mięso kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy,
  • wszystkie warzywa kroimy w kostkę, 

  • na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę, dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz,
  • po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min,
  • następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy, 
  • naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym,
  • następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem,
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min,
  • można popisać przed podaniem ketchupem.

3 komentarze:

  1. Co to jest primerba? W Holandii pojecie mi nieznane.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest pesto bazyliowe z Knorra, myślę że każde innej firmy będzie dobre. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń