sobota, 27 sierpnia 2016

Ogórki kanapkowe.

Na zimowe dni każdy przysmak zamknięty latem w słoiku jak znalazł. Dwa lata temu robiłam pikle w curry, teraz przyszedł czas na ogórki kanapkowe.


SKŁADNIKI:

  • 2 kg. ogórków 

ZALEWA:

  • 3 szkl. wody
  • 1,5 szkl. octu
  • 2 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki gorczycy
  • 1 płaska łyżka ziarnistego pieprzu
  • 1 niepełna łyżka curry
  • 1 łyżka przyprawy do grilla 
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

WYKONANIE:

  • ogórki umyć, pokroić w plastry,
  • wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, mieszamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy 5 min.,
  • ogórki wkładamy w słoiki, wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy,
  • pasteryzujemy 7 min. od zagotowania.

2 komentarze:

  1. Właśnie skończyłam pasteryzować ogórki. Trochę je zmodyfikowałam. Curry zrobiłam sama, nie dodałam przyprawy grillowej tylko 2 łyżki musztardy sarepskiej. Przeraziła mnie ilość cukru ale marynata była pyszna. Pozdrawiam zza płota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować tej zmodyfikowanej receptury! A propos ogórki z tą przyprawą grillową Ci smakowały to te krojone, które Szymon mi przesłał!Ale przynajmniej mamy nowy przepis pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń