niedziela, 21 sierpnia 2016

Roladki z cukinią i boczkiem.

Roladki ze schabu to szybkie mięso i można przygotowywać je na wiele sposobów. Wczoraj pozostała mi duża część cukinii, więc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą kapustą pyszne po prostu!

SKŁADNIKI:
  • 8 plastrów cienko rozbitego schabu
  • przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • FARSZ:
  • około 10 cm. cukinii
  • 10 cm. białej części pora
  • około 10 dag. boczku wędzonego parzonego
  • 1 mała szalotka
  • drobno siekany lubczyk lub kilka kropli magii 
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

  • rozbite plastry schabu posypujemy przyprawą, solą i pieprzem,
  • cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, boczek kroimy w cienkie paski, por w drobne półkrążki, cebulkę w drobną kostkę,
  • wszystko mieszamy z dodatkiem lubczyku i przypraw,
  • farsz nakładamy na środek schabu, zawijamy brzegi i zwijamy roladki,
  • roladki obtaczamy w mące(wówczas powstanie pyszny sosik , wystarczy go tylko przetrzeć),
  • zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem cebuli do miękkości.

2 komentarze: