sobota, 3 września 2016

Ogórki małosolne na sucho.

Ogórki małosolne pewnie w wielu domach zajmują czołowe miejsce w menu. Są pyszną przekąską, składnikiem sałatek, dodatkiem do obiadu i tak dalej...
Niedawno trafiłam w internecie przepis na te ogórki na sucho- bardzo mnie zaciekawił! Ponoć przepis ten pochodzi z Rosji, gdzie właśnie przygotowuje się te pyszne ogórki bez zalewy. Tak, więc za 24 godziny poznam ich smak! Powiem Wam, czy warto!
Wzięłam małą porcję, jakby co!
Ogórków spróbowała po 29 godz. są lekko małosolne, tz. wyczuwa się , że coś się zadziało, ale dla tych którzy wolą bardziej zdecydowany smak, proponuję typowy sposób kiszenia.
SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg. ogórków 
  • 5 cm. korzenia chrzanu
  • 2 kwiatostany kopru lum kilka gałązek zielonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
WYKONANIE:
  • ogórki myjemy, odcinamy końcówki, aby wyszła goryczka, osuszamy,
  • wkładamy do woreczka, rozkładamy równomiernie, posypujemy solą,
  • dodajemy sól, kawałki chrzanu, koper, czosnek, gorczycę, zamykamy woreczek, potrząsamy, aby sól dotarła wszędzie i wkładamy do lodówki na 4 godz.,
  • następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin,
  • ogórki gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz