sobota, 19 kwietnia 2014

Wyborny biszkopt.

Biszkopt stanowi bazę dla wielu ciast. Ten jest naprawdę bardzo dobry i zawsze się udaje- co jest bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci...

















SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
  • Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
  • Do  miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy,
  • Żółtka oddzielamy od białek, roztrzepujemy,
  • Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, stopniowo  dosypujemy cukier,
  • Kiedy ubita piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka,
  • Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki,  mieszamy bardzo delikatnie .
  • Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem powinien być delikatnie wilgotny. 
MASA DO KRAJANKI

  • Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę(ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej),
  • Gotujemy 1 litr mleka, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy i 3 łyżki żelatyny,
  • Do zimnego dodajemy pokrojoną galaretkę, jak zacznie gęstnieć przekładamy przekrojony biszkopt.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza