piątek, 25 kwietnia 2014

Bigos- dobry na wszystko...

Bigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc...



















SKŁADNIKI:

  • 60dag. karkówki
  • 50 dag. chudego boczku świeżego
  • 1 kg. żeberek
  • 25 dag. boczku wędzonego parzonego
  • parka wędzonej kiełbasy
  • 1,5 kg. kiszonej kapusty
  • mała główka białej kapusty
  • 10 dag. suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1- 2 łyżek miodu
  • 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec
  • 2- 5 g. grzybów suszonych
  • vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
  • koncentrat pomidorowy

WYKONANIE:

  • Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić
  • Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić  w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę,
  • smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować  żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę,
  • W osobnym garnku gotować w vegecie około 1/2h grzyby suszone,
  • Czas połączyć wszystkie składniki. Do około 1l wywaru z żeberek wkładamy usmażone mięso, kapustę, grzyby i ugotowane żeberka. Dodajemy pokrojone suszone śliwki około 10 dag. oraz łyżkę lub dwie miodu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
 Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz