wtorek, 15 kwietnia 2014

Schab ze śliwkami.

SCHAB ZE ŚLIWKAMI na świąteczny obiad i nie tylko, jako zimna przystawka, jako obkład- jak kto lubi. Przygotowuję go rzadko, ale zawsze znajduje swoich zwolenników. Jest równie dobry z suszonymi morelami, czasem owoce te kładę po prostu na przemian.









SKŁADNIKI:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowania śliwek suszonych (nie wędzonych)
  • pieprz ziołowy, kolorowy
  • olej do natarcia
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka ostra
  • sól 
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie ok. 5 ziarenek
WYKONANIE:
  • Schab wypłukać pod bieżącą wodą, długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron tunel, 
  • tunel natrzeć solą  (trzonkiem łyżki drewnianej),
  • następnie w miejsce nacięcia włożyć śliwki lub morele pomagając sobie również łyżką drewnianą,
  • tak nafaszerowany  schab natrzeć przyprawami- pieprzem(najlepiej świeżym utłuczonym w moździerzu), czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką, solą,
  • włożyć do rękawa do pieczenia razem z liściem laurowym i ziarnami przypraw, do worka wlać również 1/2 szklanki wody i zawiązać,
  • zostawić tak natarty w worku na noc w lodowce,
  • następnego dnia włożyć razem z folią do brytfanny wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz.
  • Schab wyjąć z folii,  wstawić do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 200 stopni C jak najwyżej górnej grzałki piekarnika,
  • co pięć minut polewać wytworzonym sosem,
  • Wyjąć z pieca, i pozostawić na 20 minut aby mięso odpoczęło,
  • podawać z wytworzonym sosem lub jako wędlina.
Schab można upiec w folii aluminiowej w głębokiej patelni pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz