piątek, 18 kwietnia 2014

Likier kawowy na spirytusie.

LIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE
 
Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity.


 














SKŁADNIKI:
  • 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g)
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml spirytusu 

 WYKONANIE:


  • W 1/2 szklance mleka rozpuścić kawę,
  • resztę mleka przelać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować (gotować w garnku z wodą- garnek w garnek),
  • następnie wlać kawę, gotować na wolnym ogniu, wystarczy 5- 10 min. lub do uzyskania oczekiwanej gęstości,
  • następnie wystudzić i połączyć ze spirytusem dobrze wymieszać,
  • pozostawić na 2-3 dni i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz