sobota, 12 kwietnia 2014

Zapiekane filety z kurczaka

Witam serdecznie, może skusicie się na  ZAPIEKANE  FILETY  Z  KURCZAKA na świąteczny obiad? Danie to przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników.













SKŁADNIKI:
  • 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze
  • 10-12 szt. pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 40 dag. startego sera żółtego
  • marynata pikantna 
  • pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
  • masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek.
WYKONANIE:
  • filety kroimy na skos ( z jednego 3 szt., polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy
  • rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc)
  • pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje
  • solimy i pieprzymy
  • zamarynowane mięso kładziemy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym
  • na każdym kawałku kładziemy usmażone pieczarki, na to łyżkę majonezu, posypujemy startym żółtym serem i przyprawą z suszonymi pomidorami
  • teraz do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 20 min., gdy ser się przyrumieni danie gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz