niedziela, 10 kwietnia 2016

Karkówka pod pierzynką.

Przygotowywałam już filet z kurczaka, polędwiczki  zapiekane w piekarniku teraz czas na karkóweczkę. Jak wiecie to moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku!


SKŁADNIKI:
  • 4-5 plastrów chudej karkówki
  • 2-3 cebule
  • kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem
  • papryka konserwowa
MARYNATA:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 25 ml białego wytrawnego wina

WYKONANIE:

  • wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy,
  • karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz.,
  • cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski, 
  • plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę, 
  • smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem,
  • zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp. 200 stopni, aby szybko zamknąć mięso i zachować soczystość, następnie  w 180 stopniach do miękkości mięsa, 
  • mięso przez pierwsze 1/2 godz. piec pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz