sobota, 30 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka z kuskus.

Majowy długi weekend sprzyja grillowaniu tym bardziej, że pogoda dopisuje. Obok lekkich sałatek bardziej treściwe też się przydadzą. Dzisiejsza sałatka jest mieszaniną świeżych wiosennych warzyw, jajek i kuskus.
SKŁADNIKI:
  • 1 szkl. kuskus
  • rosół lub bulion
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 średni ogórek zielony(gruntowy)
  • 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji
  • 3 jajka
  • kawałek kiełbasy wędzonej
  • kawałek mięsa gotowanego z drobiu
  • 3 marchewki z rosołu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu
  • przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz
WYKONANIE:
  • kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać,
  • ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę,
  • rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy,
  • majonez łączymy z jogurtem, 
  • wszystkie produkty mieszamy,
  • sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy pomidorkami, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz